Istoric și prezentare - Primaria Caracal

Contact

Adresa

Str. Piata Victoriei Nr. 10

Caracal, judetul Olt

Cod postal 235200

Tel:  0249511384

        0249511386

Fax: 0249517516

(E) Office@primariacaracal.ro

TEATRUL NATIONAL

Adresa

Str. Cuza Voda Nr. 10

Caracal, jud. Olt

Cod postal 235200

Tel: 0249513773

       0768579445 Istoric și prezentare

Prezentare Municipiul Caracal


Municipiul Caracal se întinde pe o suprafata de 72 kmp în câmpia cu acelasi nume din sud-estul Olteniei, la 44 grade si 7 minute latitudine nordica si 24 grade si 21 minute longitudine estica. Daca, în conformitate cu o statistica a anului 1845, Caracalul avea la acea vreme în cele 10 mahalale 952 de familii, deci aproximativ 5.000 de locuitori, recensamântul din anul 2002 înregistreaza un numar de 36.406 locuitori, din care 2.000 de tineri plecati la studii în tara. Cu mii de ani în urma se poate spune ca a fost o asezare (sat), situata mai târziu pe vechiul drum roman ce lega Sucidava de Romula-Malva. Ca este asa o dovedesc nuclee de piatra specifice culturii de prund, unelte de silex si ciocane de piatra cu locasuri de înmanusare descoperite cu ocazia amenajarii parcului „Constantin Poroineanu“, fosile animaliere, fragmente de vase pictate si de ceramica reprezentând cultura Vadastra, obiecte de bronz si de fier. Trecerea de la nivelul de asezare rurala la cea de târg, se va face mai târziu, odata cu dezvoltarea agriculturii si a comertului în aceasta parte a tarii, si cresterii importantei drumurilor comerciale ce veneau din Transilvania pe valea Oltului la Dunare si al Craiovei si Bucurestilor, ce se întretaiau la Caracal. În timp devine oras-capitala a fostului judet Romanati.

În ceea ce priveste numele orasului Caracal, s-au emis doua ipoteze:

- Prima este legata de numele împaratului roman Marcus Aurelius Antoninus Caracalla (211-217), care în urma unei campanii împotriva getilor, ar fi împroprietarit în anul 215 d.H. o parte din veterani, care au întemeiat o asezare ce i-a purtat numele - Caracalla, cetatenii Romulei primind cetatenie romana si numele de „romanates“;

- Prin a doua ipoteza se presupune ca numele asezarii a fost atribuit de catre cumani în secolele IX-X, acesta fiind Cara-cale (Cetatea Neagra sau Turnul Negru). Poate sa fie numai o simpla coincidenta în toponimia orasului Caracal. Un argument privind prezenta cumanilor pe aceste locuri, este actuala existenta în zona a unor sate purtând denumirea de Comani, Comanca, Comanita. Pâna în prezent, se accepta ca prima atestare documentara a localitatii Caracal, hrisovul emis la 17 noiembrie 1538, la cancelaria de la Târgoviste a domnitorului Tarii Românesti Radu Voda Paisie (1535-1545), fiul nelegitim al lui Radu cel Mare. Conform acestui document Radu Voda Paisie arata ca: „am dat si am miluit pe boierul domniei mele“ Radu vel Clucer (vistier), „pentru slujba pe care mi-a slujit-o, cu dreapta slujba“ doua mosii cumparate de la „jupânita Marga din Caracal cu 30.000 aspri“.

Orasul Caracal a fost ridicat la rangul de municipiu prin legea nr. 104/24 noiembrie 1994, fiind al doilea municipiu din judetul Olt, ca urmare a ponderii pe care o detinea în zona, atât ca dezvoltare edilitara, cât si ca numar de locuitori, productie industriala si agricola, calitate a vietii culturale si sportive, zestre spirituala si potential uman deosebit.
Asezat în Câmpia Caracalului, este tipic prin forma si asezare, oraselor de ses. Este strabatut de pârâul Caracal, ale carui ape sunt canalizate subteran pe cuprinsul localitatii. Altitudinea variaza de la 95,5 metri în partea de est, pâna la 128,3 metri în partea de sud-vest.
Din punct de vedere edilitar, cele patru cartiere de blocuri si cele peste 5.000 de case dispun de alimentare cu apa curenta asigurata din trei surse, apa extrasa prin 63 de foraje, fiecare cu un debit mediu de 10 mc/h si adusa printr-o retea cu o lungime de peste 37 km. Reteaua de distributie, inelara în proportie de 60% se întinde pe mai mult de 88 km.
Cele doua statii electrice coborâtoare de mare capacitate asigura electrificarea în procent de 100% a municipiului, capacitate care poate permite o eventuala si posibila extindere a activitatii economice a localitatii.
Odata finalizata investitia, reteaua de alimentarea cu gaze naturale are o lungime de aproape 90 km, urmând sa deserveasca circa 7.000 de abonati la cartierele de blocuri, 5.000 de abonati la case si peste 1.000 de societati comerciale.
Telecomunicatiile sunt asigurate de o centrala telefonica digitala de tip static, care ofera servicii integrate de telefonie si internet. De asemenea, providerii de internet ofera servicii folosind tehnologii dial-up, linie închiriata sau prin radio.

Imagini

piataunirii.jpg

CNIPT Caracal

Harta Orașului

Ziare Locale

PMC Live

 

WebCam Teatru National